• Русский
  • Українська

№4 2017

№4 2017
Тільки Писання
Тільки віра
Тільки благодать
Тільки Христос
Тільки Богові слава
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Між блискавкою та громом

Спостерігати за грозою в теплому будинку цікаво й майже не страшно. Можна навіть рахувати секунди між розрядом блискавки та гуркотом грому. А от опинитися в цей час на вулиці, та ще в горах — зовсім інша річ.

 
Страх 

Мартін повертався до університету після канікул.
У чорному небі щось спалахувало й гриміло. Здавалося, величезні важкі хмари збираються й купчаться прямо над Мартіном. Упавши обличчям в траву, він жахався від думки, що зараз його вб’є блискавкою. Губи самі почали шепотіти молитву: «Господи, врятуй, заступися, помилуй».

 
Обіцянка

У повітрі пахло сіркою. По обличчю дощем та градом шмагав вихор. Блискавки падали так часто та близько, що, здавалося, не могли не вбити. Мартін так налякався, що в цю мить пообіцяв Богові піти в монастир, якщо залишиться жити.

 
Немає спокою

Життя Мартіна з дитинства було непростим. Батьки хлопчика були дуже суворими. Дитина з бідної родини знала і голод, і побої. Можливо, тому Бог уявлявся юнакові вимогливим та жорстоким, і коли він дивився на хрест, то бачив лише ту саму блискавку. Мартін дотримав обіцянку і став ченцем, та його душа не знаходила спокою...

 
Який Він, Бог?

Дуже шкода, що люди так сильно помиляються у Бозі й живуть в постійному страху покарання. Коли ти любиш, то не хочеш образити, скривдити ближнього. Якщо ти полюбиш Бога, то не боятимешся Його покарання. Станеш побоюватися лише одного: завдати Йому болю своїм непослухом.

 

 

 
Мартін Лютер

Священнослужитель, засновник християнської протестантської церкви, вождь Реформації — так про Лютера пишуть в енциклопедії. Злякавшись грози, Мартін пообіцяв служити Богові. І він дотримався обіцянки: став спочатку ченцем, потім священиком, а згодом доктором теології, тобто почав вивчати й викладати Біблію та віровчення про Бога.
Лютер переклав Біблію з латині на рідну німецьку мову, стараючись зробити Писання доступним для простих людей.

 
Що таке Реформація?

 
У латинському слові reformatio префікс re- означає зворотну дію, formatio — утворення, формування. Ще є деформація — спотворення форми. Отож, реформація — це і перетворення, і відновлення, тобто повернення до початкової форми. «Споконвіку було СЛОВО, а СЛОВО в БОГА було, і БОГ було СЛОВО» (Івана 1:1). Отже, Реформація — повернення до Бога, Який як Formator (Творець) формує, відновлює, змінює кожну людину, що читає Біблію, Слово Боже.